V/A – Definitivt 50 spänn IV

Dagens frukostskiva.

Dagens bokstav är Å

V/A – Definitivt 50 Spänn IV.

Ytterligare ett steg uppåt i antal låtar på skivan, 20 den här gången.
Världen snurrade vidare med allt högre tempo och nu var Punk på svenska något som alla kanske inte lyssnade på, men alldeles definitivt var medvetna om att det var poppis, och vem som helst kunde namnen på åtminstone något eller några band, även mer politiska band som Charta 77 var plötsligt mainstream och hördes i radion.
För egen del så var inte den här skivan någonting viktigt, jag vet inte egentligen varför, jag misstänker att det kan hänga ihop med att den kom under en period då jag såg en stor del av banden live väldigt ofta, vi pratar om att jag avverkade hundratals spelningar per år, så att lyssna på skivor halkade efter en aning kanske.
För alla andras del tycks det här ha varit en av de viktigaste skivorna som gjorts, för många jag känner som fortfarande lyssnar på den här typen av musik så var det här inkörsporten, vilket även förklarar varför vissa låtar blivit vad dom är, varför exempelvis Radioaktiva Räkers låt ”Bakom Spegeln” enligt så många är deras bästa, det är för att det var deras första kontakt med dem, detsamma gäller Hans & Gretas Sibylla, som inleder hela skivan.
Upplysningsvis har ni som anser de två låtarna vara bandens bästa eller viktigaste helt fel, det är som vanligt helt okej att ni tycker annorlunda än vad jag gör, och det är högst subjektivt, men ni har fel.

Så hur är det i dagsläget då?
Hur håller det här?

Sämre faktiskt.
Trots det större antalet låtar, eller kanske därför, så känns den här skivan inte alls lika intressant, den försöker representera alldeles för mycket på en gång, och kanske är det allt garagerocksskrammel som får mig att inte riktigt älska den?
Men, den innehåller Candysucks Molotov Coctail Party, och det gör att man kan förlåta nästan allt.
För er som inte vet det så är det en av nittiotalets bästa svenska låtar, dessutom lika aktuell nu som då, och den är en av orsakerna till att jag gillar Marit Bergman (det finns fler, men de kom långt senare).
En annan sak som är märkbar på den här skivan är att det kommit in en helt ny generation med band, på de tidigare i serien så är en väldigt stor del av banden bestående av sextiotalister, skrämmande många är födda 1967, på den här har det plötsligt kommit in ett gäng band bestående av sjuttiotalister, och ja, det märks en viss skillnad, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på den.

Men alltså, sammanfattningsvis så, den här skivan är lite för lång för att vara en lika bra sampler som de tidigare, det är synd.
Jag vet även att jag inte har allas medhåll om det här, för många så är det som sagt deras första kontakt med samlingen, och med många av de medverkande banden, vilket innebär att dom är beredda att försvara den med näbbar och klor och påstå att det är den bästa i hela serien (och eventuellt en av de få dom har, så vad vet väl dom?).

Ja visst är det en bra skiva.
Lyssna på den.