Johnny Cash – The Essential Johnny Cash (1996) 2CD

Dagens frukostskiva.

Johnny Cash – The Essential Johnny Cash (1996) 2CD (Newsound)

Det finns ett gäng samlingar med Johnny Cash som bär det här namnet, utgivna av olika bolag vid olika tillfällen, innehållandes helt olika låtar.
Just den här lyckas jag inte med lite lätt googlande hitta någonstans alls, antagligen är det en enkel cashgrab av något bolag som hade rätten till en del låtar och slängde ihop dem lite slarvigt, det skulle förklara den extremt varierande kvaliteten på mixarna och ljudnivå, och det förklarar även en del av låtvalen.
Det som kan vara relevant här är att det alltså är en samling släppt innan han plötsligt var JÄVLIGT stor igen, men efter att han påbörjade den resan, och det som finns med på samlingen är gammalt bös, och som sagt, av mycket varierande kvalitet.

Jag var på väg att såga det som en ren cashgrab (det uttrycket blir så mycket intressantare när det handlar om honom än annars) utan meriter alls, men efter att ha lyssnat framför allt på den andra av de två skivorna så känner jag att jo fan, den HAR visst existensberättigande, trots bitvis jävligt sunkigt ljud, trots att det är saker plockade från tv-framträdanden, med presentation av honom och allt med, och trots att det bitvis nästan låter som om det är inspelat via en tv, för… det är charmiga saker, det är saker som ger en inblick i vad han blev känd för, vad för sorts framträdanden han gjorde och hur jävla bra det svänger trots allt.
Det är inte en skiva jag rekommenderar någon att köpa, om den ens existerar officiellt eller går att hitta, men har du den så, lyssna för all del, eller kom hit och gör det, vi kan dricka whisky, öl och röka cigarr* medan vi lyssnar på det här, och ha en rätt trevlig kväll.

*Cigarrökandet får du stå för själv, utomhus,** om det nu ska vara nödvändigt.

**Om det inte handlar om rökfri cigarr.***

***Vi kan diskutera vad det är vid ett annat tillfälle, det här är en barnvänlig blogg.****

****Okej, jag ljög.