Dystra Li – En Sista Chans

Dagens frukostskiva.

Dystra Li – En Sista Chans.

TIll att börja med, det här är en skiva som fram tills för några dagar sedan inte fanns i min samling, den anlände med post samma dag som jag började skriva om Cash, vilket får ses som nära nog perfekt timing, det handlar alltså om en för mig helt ny skiva, och inte nog med det, det är en även i övrigt helt ny skiva, fortfarande varm från pressen (nåja).

Till att börja med gjorde jag en liten reflektion, jag lägger ite in några värderingar i det här utan konstaterar det bara:
Kuvertet den kom i hade en stor DL logga sprayad på framsidan, klassisk grej, sprayad med mall, lite runnen färg så klart, och lite stänk, så gjorde vi vår första CD, och det har rötter tillbaks till åtminstone sjuttiotalet.
Skillnaden här är dock att loggan inte egentligen är sprayad utan utskriven med vad jag antar är laserskrivare, jag fortsätter att ha lite svårt att veta hur jag ska förhålla mig till sånt, till att design sprungen ur bristande budget och möjligheter numera är någonting som konstrueras på konstgjord väg liksom…

Anyway, det är skivan det handlar om.
Ah, se där, skivan har samma logga på omslaget.
Efter att ha lyssnat på den flera gånger under några dagar så insåg jag att jag måste kolla vad jag skrev i min förra recension av samma band. då deras skiva ”Reset”.
Jag sammanfattade den med det av mig påhittade citatet:

“Hej, det är vi som är Dystra Li, om ni tyckte att det lät som om Mimikry spelade här nyss så tyckte ni fel, för det var vi och vi låter inte alls som dom.”

Sen dess har det hänt en del.
Flera av låtarna följer fortfarande Mimikrys mall till punkt och pricka, men sångaren låter inte längre som Hjalle, det är positivt.
Men, alla låtar har inte den stilen, skivan inleds exempelvis med något som snarast luktar osm en korsbefruktning mellan MID, Skumdum och Mimikry, och flera andra låtar känns väldigt mycket Troublemakers, sen är det även en som låter väldigt mycket Slutstation Tjernobyl.

Jag känner mig faktiskt lite elak när jag skriver det här, men hela skivan låter väldigt mycket som andra band hela tiden, lite så att jag får känslan att vilja säga ”det där låter som den låtens vers och den där låtens refräng”, men samtidigt så är det bra band och låtar det handlar om.
Det jag försöker säga är väl att det känns lite för mycket som att influenserna lyser igenom och det görs för lite eget av dem, det jag saknar på skivan är något som får den att låta som mer än ett amalgam av annat, ett eget uttryck, något som får mig att känna att ”Det HÄR är det som är Dystra Li”.

Samtidigt kan jag inte säga att det är dåligt, inte alls, det är ett band jag kommer fortsätta följa med spänning och hoppas att jag kommer lyckas se live vid tillfälle, för det har potential att vara jävligt bra live, och så är jag ju då svag för melodiös punk på svenska, det är kanske ingen hemlighet.
Och på det temat så, det finns i stort sett inget band som spelar sådan musik som inte hunnit med en eller annan klyshig formulering som är så banal att det gör fysiskt ont i mig, detsamma gäller här, jag tänker inte exemplifiera, ni kommer märka det själv.

Ja, du bör lyssna på det här, det kommer jag göra igen.
Men jag ser ännu mer fram emot vad som kan komma sen, för jag vill tro att det här kommer bli någonting förbannat bra i förlängningen, men dom är inte där ännu.

En sista sak.
Jag gillar ljudet på skivan, allt känns helt okej, trevligt och bra, MEN, i några av låtarna kommer det trumfills som låter som att någon kommit på i effterhand att dom ska vara där, spelat in lite smattrande när den spelar på plasthinkar och klämt in det imixen, eller snarare PÅ mixen.
Det är inte så snyggt.

Men bortsett från det, och allt annat jag gnällt på så gillar jag det…