Konsten att kasta glashus

Hupp, vi tar en sväng med lite politik här igen, det händer inte så ofta, men ibland känner jag att det är lämpligt och att jag måste få det ur mig, den här gången för att jag faktiskt är riktigt jävla irriterad.

För några veckor sedan, vecka 35, bjöds vi i en av lokaltidningarna på följande lilla grej:

2014-08-28 08.13.05

Något som på alla sätt ser ut som en jämförelse mellan M och S, och som rakt av framställer S som sämre, det framgår ingenstans att det skulle vara en annons eller så, eller att avsändaren skulle vara annan än tidningen som den är publicerad i.
Tittade man på framsidan av tidningen så satt där en lös reklamlapp som såg ut så här:

2014-08-28 08.13.152014-08-28 08.13.27

Utifrån vilken man kan dra slutsatsen att det är Moderaterna som ligger bakom även det inuti tidningen, dock kräver det som synes att man jämför annonser på annan plats med det i tidningen, samt har viss slutledningsförmåga, en egenskap jag titt som tätt ifrågasätter huruvida de flesta har.

Här hade jag kunnat vara nöjd med min irritation och tycka att M hade gått långt över gränsen för etik och moral vad gäller annonsering, då det inte tydligt framgår att det ens är en annons, än mindre vem som ligger bakom den.
Jag anser även att tidningen som publicerade den, Sigtunabygden, brustit kraftigt då de tagit in annonsen utan att tydligt markera att det är just en annons.

Men det är inte slut där.
Moderaterna har även haft mage att göra ett utskick som ser ut så här:

2014-09-08 19.31.41

Ett utskick där de alltså påstår att Socialdemokraterna genom att använda en liknande design som moderaternas, och uppge ordentliga källor för sina påståenden, beter sig bedrägligt, och det trots en mycket tydlig avsaknad av moderaternas logotyp eller liknande i annonsen.
Notera även att den annonsen var veckan efter att moderaterna hade haft en annons som inte har tydlig avsändare, som på alla sätt framstår som redaktionellt material, i samma tidning.

Och sen så damp tidningen märsta.nu:s valspecial ner, och innehöll återigen Moderaternas egen jämförelse mellan partierna, utformad som om den vore en del av tidningen, utan information om att det är en annons.

2014-09-08 19.32.48

Att säga att jag är besviken på nivån på Sigtuna Kommuns Moderater är en underdrift.
Dessutom är jag sjukt jävla besviken på både märsta.nu och framför allt, Sigtunabygden, som tagit in de där annonserna i den form de är.

Rätta mig om jag har fel, men det där bryter väl ändå mot annonseringsregler?
Så, hur och var gör jag en anmälan om det?