Det flög in en humla i mitt liv…

Postens rubrik höll på att bli ”Återskapad inspiration, ungefär lika bra som A-teens”, mer om det en annan gång.

För ett år sedan imorgon flög det in en humla i mitt liv, en ganska normal humla, varken enormt stor eller väldigt liten, utan utseendemässigt högst ordinär.
Jag befann mig i ett förlossningsrum på Karolinska Sjukhuset i Solna tillsammans med Hanna.

En liten stund tidigare hade hon trott att hon var bajsnödig och behövde klämma ut det innan barnet som väntades kom, men barnmorskan upplyste henne om att det var just barnet hon försökte få fram, och därmed började den sista biten av en ganska långdragen förlossning, och det var då humlan kom.

Det var en varm sommardag så fönstret till förlossningsrummet stod på glänt, och humlan valde helt enkelt att flyga in genom öppningen, så som humlor ibland gör.
Men tvärt emot hur just humlor ofta gör så valde den inte att efter en varv eller två genom rummet flyga ut igen, istället satte den sig precis ovanför rummets lampknappar, strax innanför dörren, och tycktes mest bara observera vad som hände.

Då alla i rummet var upptagna med annat så fick den sitta, och antagligen hade ingen annan än jag egentligen koll på vart den tagit vägen.
Den satt kvar där en lång stund, jag tror mig minnas att det handlade om närmare en kvart, innan den beslöt sig för att flyga en liten sväng och efter det sätta sig på väggen bakom och ovanför Hannas huvud där den hade bättre uppsikt över så väl Hanna och mig som över barnmorskan och sjuksystern som fanns där och hjälpte till med arbetet.

Återigen satt den på samma plats under en längre stund, fram tills att arbetet började bli riktigt aktivt, då den flög till tangentbordet för att avlägga rapport.
Först satt den framför tangentbordet och verkade fortfarande observera vad vi sysslade med, men sen kröp den långsamt in i mörkret under tangentbordet, vid det här laget hade jag insett att det måste handla om en dönde humla som letade efter ett bra ställe att somna in, jag utgick från att den efter att ha krälat in i mörkret aldrig mer skulle visa sig, åtminstone inte levande.

Någon halvtimme senare, strax efter att min son slutligen bestämt sig för att anlända och det började bli dags för barnmorskan att skriva på datorn om hur det hela gått, men innan hon hunnit mer än att ta något steg åt det hållet så skuttade plötsligt humlan fram igen, tog ett språng upp i luften och flög raka vägen till fönstret och ut i världen igen.

Jag har några gånger funderat över vad olika religioner eller liknande kan ha att säga om händelsen, men aldrig riktigt kommit mig för att kolla upp det förrän under skrivandet av det här, och jag kan inte påstå att jag bliviit mycket klokare.
I stort sett allt jag hittar är variationer på samma text på engelska eller ibland på halvdåligt översatt Svenska, en text som växlar mellan att handla om Bumblebee och Bees, en text vars källor känns milt sagt bristfälliga, det var aningen otippat.
Så, vad är din teori?
Min är att det flög in en humla, och sen flög den ut igen, men jag är öppen för andra tolkningar.

Någon dag kommer Vind Vidar Young Stein Lindblom få höra den här berättelsen, och då kan det vara intressant att berätta vad det, enligt andra, kan ha för signifikans.

Grattis i förskott lillknorv.

2 reaktioner på ”Det flög in en humla i mitt liv…”

  1. Vilken fascinerande berättelse! Nyligen hade även jag en intressant incident som involverade en humla. Den flög till mig och bestämde sig för att sitta på min fot. Till en början försökte jag vifta bort den, men ganska snart insåg jag att det var lönlöst eftersom den bara flög tillbaka och satte sig på min fot. Där satt den i säkert 15 minuter innan den bestämde sig för att försvinna. Detta var inte i något förlossningsrum utan uppe på ett berg med utsikt mot vattnet. Jag vet inte själv hur jag ska tolka händelsen riktigt, men det var tillräckligt inspirerande för att få mig att googla efter något liknande. I ditt fall kanske den bara ville se till så att allt gick bra under förlossningen, vilket det verkade göra 🙂

  2. Humlor är spännande och intressanta djur, jag har alltid upplevt dem som rätt intelligenta jämfört med många andra flygande insekter, framför allt just för att dom brukar vara rätt bra på att hitta ut samma väg som dom kommit in eller så.
    Därför blir det extra fascinerande när de plötsligt beter sig helt ”fel” och gör underliga saker.

    Och jadå, förlossningen i sig gick bra, och orsaken att jag skrivit ner det här först ett år senare är för att det var något som var ganska oviktigt i förhållande till allt annat och som jag faktiskt nästan hade hunnit glömma bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *