Just D – Svenska ord

Dagens Frukostskiva:

Just D – Svenska ord

Oj herrejävlar, bitvis har det här inte åldrats helt med värdighet, men å andra sidan, bitvis så är den fortfarande helt briljant.
När den stora svenska hiphopvågen kom i slutet på nittiotalet så hörde man rätt ofta Just D hånas och påstås ha varit ”Inte på riktigt” av från bland annat Petter, men jag vill nog fan hävda att det här känns minst lika äkta som Petter gjorde, kanske rent av mer äkta just för att Just D inte försökte påstå annat än att dom var rätt bildade.
Jag kommer fortfarande ihåg en intervju med Petter där han berättade att han hittade ”fina” ord i kursböcker, som han använde i låtar men som han aldrig skulle använda annars eftersom han knappt visste vad dom betydde, till skillnad mot Just D som redan genom hur dom använder orden i texterna visar klart och tydligt att dom vet vad orden dom använder faktiskt betyder.
Är det pretentiöst för att dom använder akademikersvenska blandat med modern (då) slang? ja, kanske, eller så är det ett tecken på att dom hanterar sitt eget språk.
Det här får väl sägas varit deras ”folkliga” genombrott, med radiohits i form av Relalalaxa och Hur E D Möjligt, en folklighet som sen fick sig en eller annan törn när ”folk” väl tog sig tiden att lyssna på fler av deras texter lite mer noga, och ännu värre, upptäckte att bandet festade, söp, knullade och allmänt betedde sig som ett band, och dessutom inte bad om ursäkt för det utan stod för att dom ibland var onyktra på scen, vilket ledde till en eller annan ”chockrubrik” i tidningar, ”Dom är fulla på jobbet” eller något i den stilen, ah, det ljuva oskyldiga nittiotalet då Sverige plötsligt lärde sig att svenska artister inte var mer helylle än de utländska…

Så, det här blev visst mer en liten nätt hyllning av Just D rent allmänt än av skivan, skitsamma, det är en mestadels bra skiva, men som helhet så måste jag tyvärr säga att den inte riktigt håller hela vägen längre, men där den håller så håller den desto bättre.
Jag vill nog slänga in en sak till, när man pratar om Just D så handlar det nästan alltid om språket och texterna, men fan, det finns en bit till att hylla, arrangemangen, det är tveksamt om någon annan svensk hiphop någonsin kommit i klass med lika bra och genomarbetade arr. för sina låtar.