Åka Bil – På Ett Annat Sätt

Dagens frukostskiva.

Åka Bil – På Ett Annat Sätt.

Uppföljaren till vad jag tror mig ha utsett till en av nittiotalets mest förbisedda popskivor, eller om det var bandet jag utsåg till mest förbisett, hur som helst, det här är uppföljaren, och den är… tyvärr inte lika rolig.
Den är inte dålig, inte någonstans alls, tvärt om så är det här jävligt snyggt gnällig och spretig pop på Svenska, det är musik som inte vill vara inställsam utan spretar på lite hur den vill som en oborstad tonåring, men med en produktion som gör att man lätt missar hur bråkig musiken egentligen är, jag vet inte om det är bra eller dåligt…
Jag tror att en del av bråkigheten kommer sig av att det är elektrisk gitarrpop som ändå envisas med att trycka in akustiska gitarrer i tid och otid, det är, för er som inte vet det, ett tämligen effektivt sätt att skita ner ljudet.
En annan del kommer sig av att det är gnällsång på Svenska, lite mer gnällig än vad som gått hem hos den svenska nittiotalspubliken ditintills, kom ihåg, det här var innan Håkan Hellström, och nittiotalets gnällsång i övrigt framfördes främst på Engelska, eller av Kent, som inte var så jävla gnälliga.

Jag känner att jag håller på att trassla in mig i något här, men hur som helst, det här är snyggt stökig gnällpop på Svenska, med en del texter som är så fånigt snygga så man nästan skäms över att dom är med i poplåtar och inte i poesisamlingar.

En av låtarna har en annan av mina favoriter bidragit med, Roger Karlsson står som upphovsman till RKL, vilket ganska lätt hörs, men den låten påminner även skrämmande mycket om Reeperbahns  ”Inget”, oavsett om et är i misstag eller avsiktligt så är den jävligt snygg, men, allt annat på skivan ligger i lä jämfört med skivans tre topplåtar, ”På Ett Annat Sätt”, ”Film” och ”John Lennon och Jag”, där den sistnämnda dessutom gästas av lite ytterligare stök i form av Puttra Wikdahl på gitarr, det är aldrig en dålig grej.

Så, det här är dagens rekommendation till lyssning om det inte redan har framgått.
Nej, det är inte helt inställsam pop, den kräver lite av dig som lyssnare, deal with it.